Růžičková dobrota s mrkví a cizrnou

Růžičková dobrota s mrkví a cizrnou
Aktuality

Milé dámy, narozdíl od většiny mých receptů pro jednu až dvě osoby, toto vychází určitě pro čtyři. Je to viamíny nadupaná typická zimní dobrůtka, kterou můžeme použít jako přílohu k masu, ale třeba i samotnou, také si na ní pochutnáme s plátky avokáda. Avokádo užíváme v zimě střídmě, přece jen je dost ochlazující, ale občas si je můžeme dopřát. Použijeme

jedno balení růžičkové kapusty

6 středních mrkví

půl hrníčku cizrny

lžíci másla

čtvrt listu smetany nebo mandlového mléka

2 lžičky kurkumy, špetka kmínu, pepř

sůl

Cizrnu dáme namočit den předem, z půl hrníčku nám tak naroste na celý a dáme vařit. Namočená netrvá uvařit dlouho a hlavně ji probudíme, takže začne produkovat spoustu prospěšných enzymů a také se stane živým jídlem. Jako bychom ji čerstvě sklidily. Taková strava nám dodá energii, kterou nelze měřit kalorockými tabulkami, ale je zdrojem neviditelné síly pro náš organizmus.

Mezitím dáme na máslo podusit nakrájenou mrkvičku a po ní na půlky či čtvrtky nakrájené kapustičky. Když začne zelenina měknout, přidáme uvařenou cizrnu a smetanu, dokořeníme kurkumou, špetičkou kmínu a pepře a osolíme dle chuti. Povaříme do zhoustnutí a podáváme.

Růžičková kapusta má ohromné množství vitamínu C, také B a K a je hned po brokolici ohledně výše obsahu vitamínu E, který je mocným antioxidantem a chrání nás tak proti stárnutí i rakovinnému bujení. Díky obsahu vlákniny a bílkovin dobře zasytí a je skvělým pomocníkem při hubnutí a udržování váhy.

Mrkev je vděčná a chutná. Má spoustu beta karotenu, který byl opakovaně potvrzen  jako bojovník proti rakovině. Pektin v ní obsažený dokáže na sebe vázat těžké kovy a vyloučit je z těla. Kromě toho obsahuje i vitamíny A, C a B a železo, vápník a hořčík. 

Cizrna je luštěnina bohatá na bílkoviny a vlákninu, obsahuje válník a 3x víc železa než maso. Mastné kyseliny chrání naše srdce a také v ní najdeme vitamíny A, B, E, fosfor, hořčík a zinek. Umí snižovat cholesterol, stimuluje tvorbu kolagenu, podpoří peristaltiku střev a má detoxikační účinky. Upravdu se vyplatí ji zařadit do jídělníčku. A skvěle chutná!

Kurkuma má neuvěřitelný záběr a užitečné ji používat. Je přírodním lékem na zánětlivá onemocnění, chrání před rakovinou, detoxikuje játra, podporuje metabolizmus tuků a pomáhá při redukci hmotnosti. Podporuje trávení a dělá tisíc dalších věcí, které určitě stojí za to si přečíst.

 

„Neexistuje zdravá žárlivost, vše co je opravdu zdravé,
je zdrojem trvalé lásky a štěstí.“