Hlad jako vlk

Hlad jako vlk
Aktuality

Proč nastává?

Velmi pravděpodobné jsou dvě příčíny, vnější a vnitřní.

Na vnější úrovni je to obvykle nevhodné složení stravy, která obsahuje přílišné množství sacharidů. Ony potom stimulují slinivku k vyloučení inzulinu, který nadbytečný cukr začne distribuovat zejména do svalů a mozku. Když je cukru příliš, hladina izulinu prudce stoupne, čímž je zajištěno, že cukr nezůstane v krvi a například se promění v zásobní tuk. Tím se hladina inzulinu vyčerpá, cukr klesne a tělo začne hlásit, že má málo energie. A objeví se vlčí hlad, který často zasytíme něčím sladkým. A znova vyskočí inzulin a tak stále dokola. Kromě toho, že si koledujeme o cukrovku druhého typu, který získáváme nevhodným stavováním, přibíráme a jsme v bludném kruhu. Cesta z něj vede přes vyrovnaný příjem bílkovin, tuků a sacharidů, který zajistí, že nám inzulin po jídle tolik nekolísá a s překvapením zjišťujeme, že snadno vydržíme s pocytem sytosti několik hodin do dalšího jídla.

Jenže velmi často je hlavním problémem hlad vnitřní, který potom samozřejmě stimuluje nevhodné stravovací návyky a nemožnost je opustit. Kde se vzal?

Jsou to naše podvědomé vzpomínky na hlad z minulosti. Většinu historie lidstvo nemělo k dispozici dostatek jídla a často hladovělo. Mnoho lidí zemřelo hlady. Zůstaly-li v této oblasti v našem podvědomí blokády, nedokážeme dlouhodobě přejít na zdravý životní styl, protože vnitřní hlad nás vždy přemůže. Včetně potřeby rychlých cukrů, které se objeví jako okamžité uspokojení a pocit klidu, i když tento klid je spíše otupělostí…

Přeji krásný den!

„Neexistuje zdravá žárlivost, vše co je opravdu zdravé,
je zdrojem trvalé lásky a štěstí.“